Bastu och vinterbad

Att basta och vinterbada är någonting som många älskar. Kanske det dock inte är alla som vet vad en bastu är. Själva ordet bastu är faktiskt en förkortning av en sammansättning. Orden ”bad” och ”stuga” blev till ”badstuga”, som senare förkortades till ”bastu”. En bastu syftar på ett litet uppvärmt rum som man kan slappna av i. Det är många som först glassar i bastuns värme, endast för att sedan kasta sig i det kalla vattnet. Det är en uppfriskande känsla som många älskar. Skönt är det även sedan att återvända till den varma bastun efter det kalla doppet.

Men hur bra är bastu och vinterbad egentligen för hälsan? Den forskning och de studier som främst har gjorts i Finland visar att bastu och vinterbad inte är några problem så länge man inte lider av exempelvis konstant högt blodtryck. En del av problematiken är dock att den största delen av studierna har gjorts med hjälp av personer som är friska och ofta aktiva. Det kan därför behövas mer forskning innan man kan utesluta någonting. Det har gjorts studier som har pekat mot att bastubad har förmågan att sänka en persons blodtryck samt ge bättre hjärtfunktion. Dock är det inte tillräckligt många studier som har genomförts för att kunna ge ett definitivt svar.

Om man vinterbadar körs akvititeten i det sympatiska nervsystemet igång. Blodtrycket stiger och hjärtat blir mer belastat. Vissa forskare hävdar dock att bastubad kan ha mentala fördelar. När man bastubadar gör man nämligen detta oftast med nära och kära. Det blir en sorts gemenskap och tradition som man tillsammans bär med sig. Det är därför ingen tvekan om att det existerar både fysiska och mentala fördelar när det kommer till bastubad. En person som har problem med lederna kan exempelvis känna efter bastubad att rörligheten har förbättras. Dock måste man fortsätta att bastubada för att dessa effekter ska hålla i sig.

Det är dock en sak som man kan konstatera är negativt. Detta är alkohol. Det är väldigt sällan som man vittnar en hjärtinfarkt under bastubad, men i cirka hälften av de fall som en hjärtinfarkt har skett har alkohol varit inblandad. Om man ska ta sig en tur ut till vattnet och bastubada ska man därför verkligen skippa alkoholen. Den kan man i så fall avnjuta senare när man har kommit hem. I slutet av dagen bastubadar man ifall man själv anser att det är bekvämt och roligt. I dagsläget kan forskningen nämligen inte ge ett hundraprocentigt svar till om bastubad är bra eller dåligt. De positiva hälsoaspekterna finns där, men om man som sagt har problem med högt blodtryck är det nog bättre att skippa bastubadet. Det är många naprapater som förespråkar vinterbad som del i en bra hälsoplan. Dom flesta naprapater är dessutom renlevnadsmänniskor och har en gedigen utbildning inom hälsa. Här kan du läsa mer om hur en naprapat utbildning går till.

 

 

Här tar Jonas som jobbar som naprapat ett dopp:

 

 

Han skriver så här på sitt instagramkonto:

 

“naprapatjonasÄntligen is på sjön ❄️?
Ända sedan i somras när jag var med @iceman _ hof i Pyrenéerna, där vi andades, badade isbad, vandrade och äventyrade, så har jag längtat efter just det här badet! Att få bryta isen på sjön och ta ett riktigt riktigt kallt bad. ??? Det var en speciell vecka i Pyrenéerna. Jag tog min andning till en helt ny nivå när jag blev guidad av Wim och jag har aldrig kommit så djupt i meditationen tidigare som jag lärde mig att göra där. ??❄️
Forskningen som har gjorts har visat att de här andningsteknikerna kombinerat med att utsätta kroppen för kyla och isbad gör att man kan påverka kroppens autonoma nervsystem. Något man tidigare trott var omöjligt. Forskarna har har först gjort studier på Wim Hof och sett att han klarar av det. Men det riktigt coola är att han har lärt ut metoden till andra som har reproducerat de här resultaten. Kox, Pickkers et al. 2014 hade i sin studie en grupp på 12 stycken som fick träna andningstekniker, meditation och isbad och en annan grupp på 12 stycken som inte fick någon träning. Bägge grupperna injicerades med ett endotoxin (Escherichia coli ). I vanliga fall så reagerar kroppen ganska våldsamt på den här injektionen med influensaliknande symptom som feber och illamående men de i den gruppen som blivit tränade, andats, mediterat och badat isbad, klarade av att kontrollera kroppen och reaktionen klart mycket bättre jämfört med de i den otränade gruppen.
Återigen kan man se vilka enorma egenskaper människokroppen besitter. Hur man med hjälp av andning, meditation och kyla kan klara av att kontrollera autonoma nervsystemet och påverka immunförsvaret något som man tidigare trott var omöjligt.
Börja med kalla duschar innan ni hoppar i isigt vatten och kolla in www.icemanwimhof.com för andning”